Friday, 9 April 2010

SUP KETAM


Bahan-bahannya:

Ketam sederhana besar 4 ekor
Sup Bunjut Tulang 1 paket (dlm paket itu juga sudah ada bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan jintan putih)
Serai 3 batang (belah 2 @ 4)
Bawang Putih 4 biji (hiris)
Bawang Kecil Merah 4 biji (hiris)
Halia 3inci (hiris kasar)
Daun Sup (hiris)
Sedikit minyak

Cara memasak:
Masukkan minyak apabila agak panas masukkan bahan yang ada dalam paket sup tulang itu kecuali bunjut itu biarkan dahulu. Sudah naik bau masukkan bawang putih dan merah hingga kekuningan. Masukkan halia, kacau dalam satu minit masukkan air agak-agak 1 liter. DAN masukkan bunjut, serai dan ketam...Biarkan sehinnga semuanya sebati dan naik bau sup ketam itu....DAN apabila hampir masak masukkan daun sup dan boleh dihidangkan...

Alhamdulillah...sedap sungguh sup ketam...tetapi tidak sesuai makan selalu bagi mereka yang ada darah tinggi...nanti darah cepat naik pula...setiap apa yang ALLAH jadikan ada lebih dan kurangnya oleh itu pandai-pandailah kita menentukannya...InsyaAllah semuanya selamat...

2 comments:

Ms Haslina said...

sodappp...dulu pernah makan dirumah makcik hubby..masak sendiri x pernah lahi..

maidatul said...

memang sodap...dan puas sekali bila masak sendiri...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails